OKULLAR AÇILIYOR MU ?
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında bizleri okuyan öğrenci dostlarımızı da unutmayarak “Osmanlı da ki okulların açılışını” konuşacağız. Dilerseniz başlayalım.
11 Eylül itibariyle Türkiye Cumhuriyetinde okulların resmi olarak açıldığını, bir kesim öğrencilerin çok mutlu ama bir kesiminde “offf” diyerek okullarına döndüklerini biliyoruz. :) peki Osmanlı da durum nasıldı ?
Osmanlı devleti hatta imparatorluğunda eğitim bilindiği gibi daha farklı işleyen bir müesseseydi. Kişinin bilgi, beceri ama en çokta isteğine göre ayrıldığı, müslüman ve gayrimüslimlerin ayrıldığı, şehzadelerin ve kadınların çok farklı yetiştirildiği bir dönemdi. Burada okuyan “talebeler” günümüzde görülen ve “pozitif bilimler” olarak adılandırılan derslerin (fizik, kimya, biyoloji, tarih,coğrafya vb.) dışında ilmi dersler de ( kuran, hadis, fıkıh, kelam vb.) görürler hatta astronomi, uzay ve dil dersleri alırlardı. Genellikle bu yoğunlukta ders görenler şehzadeler olurdu. Tebaa dediğimiz halkın çocukları daha farklı yaklaşılırdı. Asker olmak isteyen çocuklar acemioğlanlar ocağında bulunur daha sonra yeteneklerine göre ayrılırlardı. Kadınlar ise (tabii ki sarayda ki kadınlar) tüm pozitif ve ilmi dersleri alırlar, devleti yönetenler gibi dil, siyaset, coğrafya dersleri alır üzerine bir de el sanatları konusunda eğitilirlermiş. (Burada da kadınların yükü ağır…)
Peki Osmanlı da okullar ne zaman açılırmış ?
Üzülerek söylemek zorundayız ki burada okullar kapanmıyordu çocuklar. Kişinin eğitimi çok küçük yaşlarda başlar ve ölene kadar devam ederdi. Bunun nedeni ise özellikle şehzadelerin yanında ölünceye kadar “lala” dediğimiz akıl hocalarının bulunmasıydı. Belirli bir yaşa gelince tabi ki ilmi ve fikri bilimlere ara verilirdi ama bu sefer de günümüzde “hobi” olarak bilinen ama Osmanlı üst zümresideyseniz birazcık zoraki olan uzmanlaştıkları alanlar ortaya çıkardı.
Üzülerek söylüyoruz ki bu eğitimler ya gayrimüslimlere ya da sarayda yaşayanlara verilirdi. Tebaanın çocukaları genelde “ahi” teşkilatında meslek erbabı olmak için eğitim görür ya da asker olmak için acemioğlanlar ocağında askeri eğitim alırlardı.
Eğitimi her zaman devam ettiği Osmanlı İmparatorluğunda okumak ister miydiniz? Yorumlarda buluşalım…
Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere KIRMIZI DEFTER de kalın…
Yorumlar
Yorum Gönder