ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

İKİ DİRHEM BİR ÇEKİRDEK

 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında sizlerle iki dirhem bir çekirden sözünü irdeleyeceğiz dilerseniz başlayalım.


Günümüzde iki dirhem bir çekirdek sözcüğü güzel, havalı ve zengin giyinenler için kullanılmaktadır. Peki her zaman böylemiydi ? 

Araplar Selçuklular ve Osmanlı devletinde altın, gümüş elmas gibi değerli mücevherler oldukça yaygın bir kullanıma sahipti. İnsanlar gösteriş olarak kullanmanın yanısıra bazen de ekonomik olarak kendilerini temsil ettiklerini düşünürlerdir. Çok ilginçtir ki keçiboynuzu çekirdekleri zamanının en güçlü bu üç devletinde de bolca yetişir, kuruma, nem ya da ıslaklığa karşı gramajlarında asla değişme olmayan nadir birkilerden biri olmuştur. Keçiboynuzu çekirdeğinin bu sabit gramajı da Osmanlı Arap Devletleri ve Selçukluda elmas, altın gibi değerli madenlerin ölçülüp satılmasında büyük bir görev almıştır. Peki günümüzde elmasları nasıl ölçüyoruz?


Kadınların vazgeçilmez mücevheri olan elmaslar “karat” ölçüsü ile ölçülür. Karat sizlere çok uzak gelmesin sevgili okurlarımız, karat kelime anlamından çok Latince de “aratonya” Arapçada ise (hazırmısınız :) ) “carrattan” dan gelmektedir.  Bizim dilimize de “karat” olarak geçmiştir.

Bir ilginç bilgi daha vermek isteriz sizlere ki o da ; 2 dirhem bir çekirden sözcüğünün de bunlarla ilgisinin olmasıdır.




3200 miligram 1 dirhem etmektedir. Osmanlı devleti gücünün bir temsilcisi olan, bağımsızlık alametlerinin en başında gelen paralarını ise 33 çekirdek ağırlığında yani 2 dirhem ve 1 çekirdek olarak ayarlamıştı. Bu nedenle süslü, zengin ve havalı giyinenlere “iki dirhem 1 çekirdek” yani altın gibisin, Osmanlıyı temsil ediyorsun manasına gelen bu söz söylenmiştir. 

Sizler iki dirhem bir çekirdekçi mi siniz ? Yoksa bir lokma bir hırkacı mı sınız? Yorumlarda buluşmak üzere…KIRMIZI DEFTER de kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL