ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

ULU ÖNDER İLE ZAFERE

 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında sizlere 30 Ağustos Zafer Bayramının kutlanışını anlatacağız. Dilerseniz başlayalım.

 30 Ağustos zafer bayramı olarak kutlanmaya 2 yıl sonra başlamıştır. Bunun nedeni ise çok değişik ve duygu doludur.

Anadolu coğrafyası büyük savaşlara, akan kan ve göz yaşlarına alışık bir coğrafyadır. Evlatlarını kaybeden anaların feryatlarına, başarılı askere ve umuda aşık bir coğrafyadır. Kurtuluş mücadelesi sırasında komutanlığını Mustafa Kemalin yaptığı ordumuz başta Ermeni çeteleri olmak üzere bir çok alanda savaşıyor, avrupalıların bürokrasisi ile başa çıkmaya çalışırken cephe ile de hazırlanır duruma gelmişler. Ne güzel ki büyük taaruz ve başkomutanlık savaşı da kısa sürede tamamlanmış halkımız galibiyet ile ayrılmıştır. Sizlere bu büyük savaşın nasıl olduğundan bahsetmeyeceğiz. Bunun nedeni ulu Türk halkının çocukları olan bizlere okullarımızıda, kurumlarımızda, eğitim yerlerimizde, evlerimizde sayısız kere anlatılmasıdır. Peki bu kutlu gün nasıl bayram olarak kutlandı?

Mustafa Kemal 30 Ağustos 1924 yılında Dumlupınar’ın Çal köyüne ziyarete gider. Bu haberle halk hazırlıklara başlar ve zafer bayramını kutlamak için Atamızın gemesini bekler. Atamız Çal köyüne girdiğinde halkın kendini toparladığı görünce mutlu olur ve çocuklarımızın hazırladıkları ile vakit geçirir. Yanında bulunan Latife hanım ile beraber savaşta şehit düşen çocuklarımız, kardeşlerimiz, eşlerimiz ve babalarımız için “Meçhul Asker Abidesi” nin ilk temelini atarlar. 

30 Ağustos Zafer bayramı aynı zamanda askeri bir başarı olduğu için her yıl kara-deniz vb alanlarda askerlerimiz tarafından da özel bir ilgi ile kutlanır. Kutlama içeriği dönemin savunma bakanı Recep Peker tarafından hazırlanmış ve bozulmadan günümüze kadar gelmiştir.

Ne mutlu TÜRKÜM diyene sevgili Kırmızı Defter okurlarımız. Atamızın huzurunda,

 Şehitlerimizin sancağında nice Zafer Bayramı kutlamalarına. KIRMIZI DEFTER’de kalın…


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

BALBAL

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI