ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

KİM BU ALİ CABBAR ?

 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında sizlerle popüler kültürün vazgeçilmez bir parçası olan “Ali Cabbarı” konu alacağız dilerseniz başlayalım.

Günümüzde popüler olmak, anılmak sanıldığından da kısa süren bazen bir şarkıyla bazen bir tweet ile bazende sosyal medya aracılığıyla olan bir duruma dönüştü. Yediden yetmişe insanlar bir olayın arkasından sürüklenir, onun bir parçası olmak isterler. Bu senenin ve son zamanların popüler konusu da Ali Cabbar olmuştur. Bir şarkıyla hayatımıza giren Ali Cabbar aslında bir şehidimizdir…

Özellikle Trakya bölgesinde anlatılan hikayenin kesinliği ya da netliği maalesef belirsizdir.  Bu sayfalarda hikayelere de yer verdiğimiz için anlatmak istedik. Buyrun efendim.

Trakya bölgesi neşesi, eğlencesi ile bilinsede bu neşenin ve eğlencenin altında hüznün de olduğu aşikardır. Ali Cabbar Trakyada kendi halinde yaşayan bir gençtir. Baba mesleği olan gırnatacılık yapar, düğünlerden elde ettiği para ile de hem ailesine bakar hem de sevdiği kadın ile yuva kurmak için para biriktirir. Henüz reşit olmayan Ali Cabbar’ı kimse kaale almasa da o kararlıdır ve çalışmaya devam eder. Gelin görün ki sevdiği kız ise Ali Cabbar gibi değil hayatını refah içinde geçirmek ister. Günler birbirini kovalarken Ali Cabbar bir haber alır. Sevdiği kızı babası başka bir köyden varlıklı birine vermiştir. Tabiki hüzünlü aşığımız bu haber ile yıkılır. Sevdiği kızın da razı olduğunu duyunca işler daha da sarpa sarar. Ali Cabbar her ne kadar içinde ki umuda sarılıp bu hikayenin gerçek olmadığını düşünse de düğün günü gelir çatar. Eee Trakya düğünü gırnatasız olur mu ? Köyün en meşhur gırnatacısı olan Ali Cabbar’ın babası çağırılır. Fakat babası hasta olduğunu ve oğlunun geleceğine dair söz verir. Bizim mahsun aşık ise bu haberi de alınca sinirden deliye döner. Bu köyde yaşayamayacağını düşünerek önce askerlik şubesine gider en yakın zamanda askere gitmek istediğini söyler. ( Tam bir Türk draması değil mi :(… ) Hikaye o ya askerlik şubesi ertesi günü askere alınabileceğini söyler. Ali Cabbar bu haberi kimseye söylemez ve evine döner. Akşam düğün vardır. Sevdiği kızın… Ali Cabbar hazırlanır gırnatasını alır ve düğüne gider. Düğünde sevdiği kadını beyazlar içinde görür ( bu başka şarkı sevdiği okurlarımızı lütfen karıştırmayın :D )  Ali Cabbar çaldıkça gelin oynar damat oynar.. gece bu şekilde ilerler. Eee iş yani bu her gün nelere katlanıyor insanlar. Neyse neyse hikayemize dönelim. Gece olup düğün bitince Ali Cabbar kimseye söylemeden düğünden çıkar ve askerlik şubesine doğru yola çıkar. Yolda arabası kaza yapar ve bir süre sonra köye Ali Cabbar’ın şehit haberi gelir. Ailesi yıkılır ve geriye o anonim şarkı sözleri kalır.

Bir kez daha söylemek isteriz sevdiği okurlarımız bu hikayenin de Ali Cabbar’ın da gerçekle bir alakası olmayıp, halk ardında söylenen bir hikaye olarak geçmektedir. Ne tarihi kaynaklarda ne de askeri kaynaklarda böyle bir bilgiye ulaşılamamıştır.

Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere KIRMIZI DEFTER de kalın..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

BALBAL

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI