ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

BABA

     Hepinize merhaba sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında sizlerle "babalarımızda" konuşacağız  dilerseniz başlayalım.

Bazen kızsak da, çoğu zaman küssek de kızların ilk aşkı, erkeklerin de ilk sırdaşıdır babalar. Çoğu sert mizaçlı olsa da evimizin neşesidirler, akıl danışılacak en iyi arkadaş, sıkışınca çalınacak en güzel kapıdır babalarımız. Bizim gibi düşünüyor olacak ki Sonora Smart Dodd adlı hanımefendi anneler gibi babaların da özel bir güne ihtiyacı olduğunu savunmuş, eşini kaybeden ve altı çocuğuna tek başına bakan babasının doğum tarihi olan 5 haziran için kolları sıvamıştır. Fakat Amerikan İç Savaşının yaralarını hala taşıyan toplum da 5 haziranda böylesi bir kutlamaya hazır olmadığından Haziran ayının üçüncü pazar gününe kadar ertelemişler. Bu olaylardan haberdar olan Amerika Birleşik Devleti Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş ama resmiyete koymamıştır. Bir süre sonra hükümetin değişmesi ile konu tekrar öne sürülmüş Lyndon Johnson ise her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olması bildirisini yayınlamıştır.  Başkan Richard Nixon'un imzasıyla ABD tarihine giren bu özel gün hristiyan dinin temsilcisi "İSA BABA" adına da kutlanır olmuş. Kısa sürede tüm kıtalara yayılan bu gün yine cinsiyet zorbası bazı insanlar tarafından "erkek" olanlara adanmıştır. Bunu Kırmızı Defter olarak kınıyor, kendini baba hisseden tüm kişilerin, ekibimizin ileri de ki babalarının ve kendi babalarımızın BABALAR GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ.

Bir sonra ki yazı da görüşmek üzere KIRMIZI DEFTER de kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL