ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

AFRİKALI KADINLAR

 Hepinize merhaba sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında sizlerle "Afrika da ki kadınların değişik güzelliklerini" konuşacağız  dilerseniz başlayalım.

Coğrafyalar değiştikçe insanların beğenileri, güzellik algıları da değişmektedir. Günümüzde kadın ya da erkeklerin hoşlandığı kişileri kendilerine çekmek için kullandıkları sözde "güzellik algıları" eski zamanlarda farklı amaçlar için kullanılıyormuş.  Kadınların obje olarak görüldüğü, köle olarak satıldıkları dönemlerde güçlü, çevik insanların coğrafyası olan Afrikaya gözler dikilmiştir.

Avrupalıların köle olarak insan satın aldığı dönemlerde, Afrikalı kadınlara büyük ilgi duyuluyormuş. Topraklarından ayrılmak istemeyen kadınlar ise kendilerini çirkinleştirerek, "seçilen" olmamaya çalışırlarmış. Kimisi dudağının iç kısmına jilet koyar, kimisi alt dudağına belirli çaplarda halkalar takar, kulak memelerini keser ya da vücutlarına ateşle şekiller çizerlermiş. Bazı kabileler ise kadınlarını çok fazla yemek yedirirmiş ki Avrupalı tacirler "iş yapmaz, çalışmaz" olarak onları almasınlar diye. Yine bu coğrafya da kız çocuklarının dişleri küçük yaşta sivri aletlerle kesilir,  boyunlarına büyükten küçüğe doğru bolca halka takarlarmış .(zaman içerisinde boyunları uzun, kafaları küçük kalması için) 

 Kadınlarını bu şekilde koruyacaklarına inanan Afrikalı erkekler ilerleyen yüzyıllarda bu gösteriyi "kültür" haline getirmişler, devamlı yapmışlardır. Fırsatı kâra mı çevirmek dersiniz yoksa yukarıda bahsettiğimiz gibi onların da güzellik algıları mı değişti bilemeyeceğiz sevgili okurlarımız... Peki bu kadınlar hedeflerine ulaştı mı derseniz; maalesef. Zaman içerisinde hem köle sayısı arttı hem de Afrikalı kadınlara karşı tutum daha da sertleşti. Daha eşitlikçi, daha adil bir dünya için çabalamaya devam ettiler, ediyorlar, edecekler...

Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere KIRMIZI DEFTER de kalın...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL