ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

MERDİVENLER

 Hepinize merhaba sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında sizlerle "kalelerin dar ve sarmal merdivenleri " hakkında konuşacağız dilerseniz başlayalım.

Kaleler devletlerin ve imparatorlukların düşmana karşı gövde gösterileridir. Eski zamanlarda kalelerde çalışmak ya da kale muhafızı olmaksa statüsel bakımdan önde olmanın avantajlarını içermekteydi. Sanat tarihçileri dışarıdan baktıklarında bir kalenin hangi yüzyılda yapıldığını, hangi dönemde hangi yöneticiye yaptıklarını anlayabilirler. Bizim gibi tarih meraklıları ise bulunduğumuz yerlerde ki ya da gezip gödüğümüz yerlerde ki kaleleri düşünür "acaba kaç savaş görmüştür?, Kaç kişi ölmüştür bu kalenin içinde? Yahu bu ne dar merdiven ?" gibi soruları düşünür dururuz. Elbette tüm sorularına cevap veremeyiz ama "neden bu kadar dar bu merdivenler" sorunuzun cevabıyla karşınızdayız. 

Herhangi bir kale düşünün sevgili okurlarımız. Bu kale işgale uğradığında düşman askerleri merdivenden yukarı doğru akın eder ki kaleyi koruyan askerleri öldürebilsinler. Kaleyi koruyan muhafızların işini kolaylaştırmak için ise bu merdivenler "dar, dik ve yüksek alanlı" yapılmıştır. Farketmiş olacaksınız ki kale merdivenlerin yüksekliği çok fazladır. Günde sayısız kere kullandığımız normal merdivenler gibi değil yüksektirler.  Atalarımız bunu da düşünmüş ve merdivenleri yüksek yaparlarsa düşmanı düşürmeye çalışan askeri işi kolay olsun, düşeninde ölümü .....

Değişik bir bakış açısıdır ki, insanlığımızın yüde doksanı sağ elini kullanmaktadır. Düşman askerlerinin de sağ elini kullandığını düşünürsek, merdivenlerin orta sütunu sağ tarafta kalacak şekilde yapılması düşmanın askerinin kılıç kullanmasının epey bi zorlamıştır.

Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?

BİR SONRA Kİ YAZIDA GÖRÜŞMEK ÜZERE KIRMIZI DEFTER DE KALIN.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

BALBAL

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI