ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

MOR

 Hepinize merhaba sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında sizlerle "mor renk hakkında" konuşacağız dilerseniz başlayalım.

Renklerin anlamlar taşıdığını hepimiz biliyoruz. Bu anlamlar bazen fallarda, bazen videolarda bazen de tarihin içinde karşımıza çıkıyor. Tarihte her milletin her devletin bir rengi oluyor ve bu renkleri de göstermekten mutlu oluyorlar.  Bakıldığında bu zamana kadar devletlerde  çok çok nadir görülen bir renk var; MOR. Hiç yok demiyoruz elbette vardır ama oldukça nadirdir. Peki neden?  Öncelikle mor rengin anlamına bakarsak  Mor renk yüksek zümreyi, şatafatı, ahengi ve zenginliği ifade etmektedir. Şöyle ki sevgili okurlarımız eski dönemlerde boyalar şu an ki kadar hızlı temin edilemiyordu. Bitki köklerinden, yiyeceklerin bıraktığı sularından kısaca doğadan temin ediliyor, her mevsim değişiminde ise bu renkler değişiyordu.  Fakat mor rengi kavuşmak diğer renklere kavuşmaktan daha zordu. Kavuşulduğunda ise zor elde edildiği için oldukça pahalıya satılıyordu. Ama korkmayın okurlarımız bu hikaye böyle devam etmez... Suriye ve Lübnan kıyılarının Akdenize bakan tarafında yaşayan Fenikelilerin bu bölgeye özgü bir salyangoz türü varmış. Sur antik kentinde yaşayan bu salyangoz türünde mor renk pigmenti oldukça azmış ama insanlık cani yönünü burada da göstererek onbinlerce salyangozdan bir gram mor boya elde etmişler ve yüzyıllar boyunca da bu işleme devam etmişler. Mor renge sahip olan bu devlet bu sefer de mor rengin daha çok parıldaması için boyanın daha kalıcı olması için çalışmış sonucunda da Bizans, Roma, Pers gibi büyük imparatorluklara amblemler yapmışlardır. Yakın tarihimizde çıkan bir mor krizi ise Elizabeth döneminde yaşanmıştır.Köklü ve bağlı, yüksek ve zengin gösteren mor rengi kraliyet ailesi dışında insanların giymesini yasaklayan Elizabeth bu kararında bir süre dayanmış sonunda vaz geçmiştir. (1553-1603 arası dönem)Günümüzde ise oldukça yaygın olan mor renk 19. yy da İngiliz kimyager   William Henry Perkin'in bir deney sırasında sentetik mor rengini bulmasıyla hayatımıza girmiştir. 

BİR SONRA Kİ YAZIDA GÖRÜŞMEK ÜZERE KIRMIZI DEFTER DE KALIN…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL