ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

GİZEMLİ KABARTMA

 Herkese merhaba sevgili kırmızı defter okuyucuları. Kırmızı defterin bu sayfasında sizler ile " nasıl olur da milattan önce ki dönemlerde diz üstü bilgisayar kabartması olur " bunun  hakkında konuşacağız. Dilerseniz başlayalım...

Son günlerde  sosyal medya gündeminde ilk sırada olan Antik Yunan kabartmasına yakından bakalım istedik sevgili okurlarımız. Tartışmalar ABD’deki J. Paul Getty Müzesi’nde sergilenen bir Antik Yunan kabartma heykelinden kaynaklanıyor. Bir anıt  mezar kabartmasında oturan bir kadın ve kıyafetlerinden köle olduğunu düşündüğümüz bir kız çocuğu betimlenmiş.

Kadın kız çocuğunun sunduğu günümüz dizüstü bilgisayarlarına benzeyen bir şeyi inceliyor. Sosyal medyada bunun dizüstü bilgisayar olduğuna dair bir çok teori tartışıldı durdu. Peki gerçekten uzaylılar Yunan’lılara bu teknolojiyi gerçekten  getirmiş miydi? Zaman makinesi bulunmuş ve gelecekten birileri Antik Çağ Yunan dünyasına ışınlanmış ve giderken  kibarlık edip yanına bu hediyeyi mi almıştı? 

Şimdi kabarmaya şöyle bir bakalım. Kadın süslemeli bir oturakta  oturuyor. Bu Antik Yunan ve Roma döneminde insanların bu mezarda yatan kadın zengin bir aileye mensup deme şeklidir. Sosyal statü ; mezar stelleri ve heykellerde birkaç şekilde anlatılabilirdi. Bu da onlardan biri. Zaten kadının kolundaki takılardan zengin olduğunu yine anlayabiliriz. Şimdi biraz Antik Yunan’da kadının yerinden bahsedelim. Kadın genelde seramik üzerinde günlük işleri yaparken, ev içinde tasvir edilmiş. Ev dışına sadece doğum, ölüm gibi rituellerde çıkabiliyordu. Evlilikleri babayla eş adayı arasında bir anlaşma ile olur, kadına sorulmaz ve eş öldüğü takdirde erkek çocuk yok ise miras ailede kalsın diye en yakın akrabayla evlendirilirdi. Kadınla evlenecek bir erkek akraba yok ise Yunan yönetimi kadına bir eş belirlerdi. Yani kısaca Sparta kadınları hariç Antik Yunan’da kadının adı yoktu. Eğer bir  kadın sokaktaysa bu onun yaşlı ve kimsesiz olduğu anlamına gelirdi. Okuma yazma konusuna gelince; sadece aristokrat kadınlar ve hetaria (eşlikçi) olarak çalışan kadınlar okuma yazma biliyordu.

Kabartmamıza dönecek olursak, birinci ihtimal kadın kölenin tuttuğu bir mücevher kutusunu inceliyor ve yine ben zengin bir kadınım benim kutularım , mücevherlerim var  demek istemiş. Diğer bir ihtimalle köle kızın bir “diptychon” (Diptychon; birbirine bir menteşe kullanılarak  tutturulmuş, kitap kapağı gibi açılıp kapanabilen içi balmumu kaplı  ikiz levhalara Romalılar tarafından verilen bir isimdir. Romalılar bu balmumu levhalara Stylus denilen uzun ince çiviye benzer kalemlerle yazar, not alır ve genellikle Stylus ve Diptychon’ larını yanlarında taşırlardı ) tuttuğu düşünülüyor. . Kabartmada kadının aristokrat bir kadın olduğu, okuma yazma bildiği vurgulanmak istenmiş.

BİR SONRA Kİ YAZIDA GÖRÜŞMEK ÜZERE KIRMIZI DEFTER’DE KALIN…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

BALBAL

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI