ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

TÜRK SANATINDA ALEM

 Herkese merhaba sevgili kırmızı defter okuyucuları. Kırmızı defterin bu sayfasında sizler ile "Türk Sanatında Alemler" hakkında konuşacağız. Dilerseniz başlayalım...


Alem kelimesi bir çok kaynakta farklı anlamlar içersede İslam Ansiklopedisinde ki mana bizim için en önemlisidir. Yol gösteren, işaret eden, bayrak, gibi bir çok anlama gelir. Alemlerin tarihi çok eski zamana kadar gitmektedir. İslamiyet öncesinde alemler tapılan, totemize edilen maddelerdir. MÖ. 7000 yıllarında Anadoluda alemlerin varlığı görülmekte, Alacahöyük ve diğer Hitit yerleşmelerinde altında ve gümüşten farklı alemler bulunmuştur. Buradan çıkarcağımız yorumsa alemlerin sadece islam kaynaklarında değil diğer kültür türlerinde de olduğudur. 

Orta Asya da çadırların tepelerine koyulan alemler, ilerleyen kültür seviyesi ile su kuyularının tepelerine, kümbetlerin üst kısımlarına  sonra islam kültürünün içimizde ki yeri tamamlanınca saray, cami ve savaş alanlarında ki padişah çadırlarının tepelerine koymaya başlamışız. 

Avrupada ya da başka coğrafyalarda göremeyeceğimiz alemler anadolu beyliklerinden Karamanoğlu beyliği sırasın da çok farklı bir anlam yüklenmiştir. Öncesinde boynuz şeklinde olan alemler Karamanoğlu beyliği ile İslamiyetin temelde var olduğu düşünülen dört meshebine göre şekillendirilmiş, bu şekil sayesinde ayrımcılık yapılmadan İslam bir bütün olarak ele alınmıştır. 

Alemler genellikle Kabeye dönük şekilde kullanılmıştır. Bunun amacı gayrimüslim birinin yönünü bulması bunu yaparken de İslamdan yararlanması.  Bu düşünce İslamiyet öncesinde ise yolunu kaybeden biri bir  Türk obasına girdiğini, ona yardım edenlerin Türk olduğunu ve unutmaması gerektiğinin sembolü olmuştur.

BİR SONRA Kİ YAZIDA GÖRÜŞMEK ÜZERE KIRMIZI DEFTER DE KALIN.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL