ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Herkese merhaba sevgili kırmızı defter okuyucuları. Kırmızı defterin bu sayfasında sizler ile "Türk Sanatında Alemler" hakkında konuşacağız. Dilerseniz başlayalım...
Orta Asya da çadırların tepelerine koyulan alemler, ilerleyen kültür seviyesi ile su kuyularının tepelerine, kümbetlerin üst kısımlarına sonra islam kültürünün içimizde ki yeri tamamlanınca saray, cami ve savaş alanlarında ki padişah çadırlarının tepelerine koymaya başlamışız.
Avrupada ya da başka coğrafyalarda göremeyeceğimiz alemler anadolu beyliklerinden Karamanoğlu beyliği sırasın da çok farklı bir anlam yüklenmiştir. Öncesinde boynuz şeklinde olan alemler Karamanoğlu beyliği ile İslamiyetin temelde var olduğu düşünülen dört meshebine göre şekillendirilmiş, bu şekil sayesinde ayrımcılık yapılmadan İslam bir bütün olarak ele alınmıştır.
Alemler genellikle Kabeye dönük şekilde kullanılmıştır. Bunun amacı gayrimüslim birinin yönünü bulması bunu yaparken de İslamdan yararlanması. Bu düşünce İslamiyet öncesinde ise yolunu kaybeden biri bir Türk obasına girdiğini, ona yardım edenlerin Türk olduğunu ve unutmaması gerektiğinin sembolü olmuştur.
BİR SONRA Kİ YAZIDA GÖRÜŞMEK ÜZERE KIRMIZI DEFTER DE KALIN.
Yorumlar
Yorum Gönder