ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

AVRUPANIN ESKİ ZENGİNLERİ

 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları; Kırmızı Defterin bu sayfasında sizler ile Orta Çağ Avrupasının en üst zümrelerinden biri olan Aristokratları ve biraz da burjuvaları konuşacağız, dilerseniz başlayalım.

Orta Çağ Avrupa toplumu bildiğiniz gibi uzunca bir dönem karanlık yaşamış, bu karanlığı yine kendileri sonlardırmışlardır.  Bu son bildiğimiz gibi Avrupanın aydınlanmasına ve günümüz haline gelmesine neden olmuştur. İlk kez Atina devletlerinde karşımıza çıkan ve halkın en önemli kısımları olduklarını düşündüklerimiz Burjuvalar;  Avrupa toplumunun toplumsal statülerini şato, köy sahibi olma gibi vasıfları vardır. Orta Çağ da günlük hayatın akışı şu zamandan çok farklı değildir. Ekonomi ile eş zamanlı ilerleyen sosyal hayat, klisenin müdaheleleri çerçevesinde burjuvalar için rahat geçmekteydi. Balolar, eğlenceler, felsefe toplulukları, çeşitli kıyafetler, sanat söyleşileri derken hayatları akıp gitmekteydi. Sevgili okurlarımız yanlış anlamayınız sadece zevk ve sefa içinde değildiler, çoğu burjuvalar aynı zamanda çok kaliteli askerlerdir ve savaşlarda özel olarak ön safhalarda bulunmaktaydılar. Savaş zamanlarında diğer askerlerden ayrılabilmek, rahatça fark edilebilmek için özel üniformaları vardır. Eğitim gördükleri yüksek okullar sayesinde de fikri hür, bileği güçlü üst tabaka insanı sembolize ederlerdi. 


Aristokrat aileler birbirleri ile muhakkak ki kan bağı, ya da savaş bağı ile bağlanmışlardır. Bu yüzden yeni bir ailenin burjuva olması pek mümkün gözükmüyordu. Gündelik hayatlarında yapacak işleri yoktu. Evet evet yanlış okumadınız, gündelik hayatlarınında çoğunun yapacak işi yoktur. Yemektir, ev işidir bunları yapacak bir çok hizmetçileri ya da köleleri vardır. Tarım ile uğraşmazlar bunlar için de köylü halkı kullanırlardı. Bu yüzden Orta Çağ Avrupasının karanlıktan aydınlığa geçmesinde büyük payları vardır. Okurlar,yazarlar, eğlenirler ve bunu genellikle dönemin diğer devletlerinden bakarak yaparlardı.

Bunların dışında askerlik onlar için en kutsal alandı, zaten aralarının açık olduğu klise ile bu bağlamda işeri yoluna koymaya çalışırlar, çünkü çok cesur ve cengaver savaşçılardır.

Burjuva halkı ve aristokratlar birbirinden ayrılamaz bir bütünlerdir. Sizler burjuvalar hakkında daha fazla bilgi edinmek istermisiniz? Bu yazımızın da ikincisi olmalı mı ? Mesajlarını bekliyoruz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL