ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

ASIL KURUCU KİM ?

 Herkese merhaba sevgili kırmızı defter okuyucuları. Kırmızı defterin bu sayfasında sizlere temel hatlarıyla Osmanlı Devletinin kurucusunun kim olduğunu anlatmaya çalışacağız. Dilerseniz başlayalım;

Bilinen ve öğretilen tarihte Osmanlı Devletinin kurucusunun Osman Bey olduğu hatta isiminin de buradan geldiği anlatılmaktadır. Fakat yapılan araştırmalar ve incelenen arşiv belgeleri sonucunda bu konu hakkında büyük bir sır perdesini de beraberinde aralamaktadır. Kaynaklarımız da anlatılan tarih gibi Orhan beyin ve Osman beyin adının adını sıkça kullanmaktadır.Oğuzların kayı boyuna bağlı olduğunu bildiğimiz bu iki isim ve boy adı sekteye uğramadan doğrulanmış ve kabul edilmiştir.

Orhan Bey Bilecik, Yarhisar, İnegöl hatta Yenişehir'e fetihler düzenleyip bir de başarı sağlayınca hem Bizans'ın hem de İslam devletlerinin dikkatini çekmiştir. Bizans bu duruma dur demek ve Orhan beyin dikkatini başka bir yere çekmek için II. Alaeddin Keykubad'a saldırmıştır. II. Alaeddin Keykubad da hem ordusuna  hem de şahsına güvendiği Orhan beyden yardım ister. Bu yardım elini geri çevirmeyen Orhan bey kısa sürede II. Alaeddin Keykubatın yardımına koşar, koşar ve  yine kısa sürede Bizans ordusu geri çekilmek zorunda kalır. İşte sevgili okurlarımız işler burada biz tarih severler için karışmaya başlar. Şöyle ki; II. Alaeddin Keykubat Orhan beyin hem böyle bir savaşta Bizansı geri püskürtmesinden hem de bir çağrısıyla yanına koşmasından çok etkilenir. Kendisinin de oğlu olmadığından Orhan beyi manevi oğlu yapar ve daha önce karşılaşmadığımız bir şekilde kendisini (Orhan beyi) veliaht olarak gösterir. Bu olayın dışında Orhan beyin asıl kurucu olduğuna dair bazı buluntular ise söyledir. Bafeus savaşı sonrası "kurucu ata, devlet çatısı" olarak kaynaklara geçmiştir. Peki bu Bafeus savaşı nedir? Bir sonra ki yazımızda görmek isterseniz dm ve yorumlarda belirtiniz.

Bizlere anlatılmasa da Orhan beyin karizmatik bir lider olduğunu biliyoruz. Tutumu, yaptığı işler ve savaşlarıyla. Demek ki II. Alaeddin Keykubatı da etkilemiş olacak ki kendinden sonra veliaht olarak tayin etsin.🙃 Sizleri bilemiyoruz ama bizim ekipçe bu konuda kafamız çok karıştı. Asıl kurucu kim ? Orhan bey mi Osman bey m i?

Bir sonra ki yazı da görüşmek üzere, KIRMIZI DEFTER' de kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

BALBAL

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI