ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

SÖMÜRGE İMPARATORİÇESİNE SON VEDA

 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Sizleri “Kırmızı Defterin” bu sayfasında doksan altı yıllık ömrü ve dillere destan olan kraliçeliği ile II. Elizabeth hakkında konuşacağız dilerseniz başlayalım.

Gençliğinin baharında daha 26 yaşındayken İngilterenin kraliyet tacını takan Elizabeth ömrünü üzerinde güneş batmayan ülkeye adamış ve bunun sonucunda da halkı tarafından kimi zaman çok sevilmiş kimi zaman çok eleştirilmiştir. 

Magazinsel olayları bir kenara bırakırsak II. Elizabeth İngiltere tarihi boyunca en çok tahta kalan kişi olmuştur. O sadece Birleşik Krallığın kraliçesi değil aynı zamanda 15 farklı devletin de kraliçeliğini yapmıştır. Bu devletler maalesef ki kendine sonradan bağlanan çoğunlukla sömürgecilik yoluyla alınan topraklardır.  Tarihlerinde İngiltere’nin sömürgeciliğe bakış açısına dair fikirleriniz vardır. Bu tutumlarını günümüze “modernize” ederek getirmişler , II. Elizabeth ise bunun bizzat baş kahramanı ve en önemli tanığı olmuştur….

Devletin yönetimi bir hanedan üzerinden yürüdüğünden her dönem ilgi ve merak onların üzerindedir. Bu durumu mükemmel kullanan II. Elizabeth “modernize” ettikleri sömürgecilik, ayrımcılık tutumlarını da süs ve şaşahı ile çok güzel kapatmıştır. Sanmayın ki bizler kraliçeden nefret ediyoruz. Hayır ! Bizzat çok seviyoruz. Ama bu yönlerini değil efendim… Şu yönlerini;

II. Elizabeth inanılmaz bir kitap kurdudur. Sadece kendi tarihi değil tüm dünya tarihini, dünya edebiyatını sıkı takip ederdi. Özellikle at binmek ve at sevgisi kraliyet soyundan gelen herkesin üzerine yapışmış bir özellik olsada II. Elizabeth sadece atları değil bir çok hayvanı çok sevdiği de görmekteyiz. Hatta ona gelen türünün son örneği olan bir çok hayvanı da Londra Hayvanat Bahçesine gönderdiği bilinmektedir. Yine bir çok kişinin sinirlerini bozacak olsa da II. Elizabeth pasaport kullanmaz , gittiği her yerde ehliyet şartı olmaksınız rahat rahat istediği arabayı kullanırdı. E malum o üzerinde güneş batmayan ülkenin sömürge imparatoriçesi….

Aslı dikkat çeken bir konuysa sevgili okurlarım; 8.09.2022 tarihinde II. Elizabeth’in dünyaya gözlerini kapaması ve sonrasında çıkan “yapılması gerekenler listesi”. Evet evet doğru okudunuz “yapılması gerekenler listesi”….  Bu listeye bir de isim vermişler efendim LONDRA KÖPRÜSÜ OPERASYONU… bu isim aslında bir koddur. Bu kod sayesinden II. Elizabeth’in öldüğü devlet erkanı tarafından ve 15 hüküm sürdüğü devlet tarafından anlaşılacak ve oğlu kral olmak için hazırlanacak. BBC kanalı yayın yapmayı bir süreliğine bırakacak, başta borsa olmak üzere belli bir süreliğine tüm şehir faaliyetleri duracak, kraliçemizin tabutu tam iki hafta farklı şehir ve bölgelere taşınacak, kullandıkları paralardan II. Elizabeth’in fotoğrafı silinecek…. 



Kolay değil yetmiş yıldır hüküm sürdüğü topraklara veda ediyor kraliçe. İyiliği kötülüğü ile tarihimizde derin izler ve soru işaretleri bıraktı bizlere.. Saygı ile anıyor bir sonra ki yazıda görüşmek üzere diliyoruz efendim…



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL