ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

LINCOLN SUİKASTİ

Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları; Kırmızı Defterin bu sayfasında sizler ile bir seri başlatıyor, dünya tarihimizde ki suikastleri inceliyoruz. Bu gün Abraham Lıncoln suikasti  ile başlıyoruz. Keyifli okulamalar.


Abraham Lıncoln hepimizin bildiği gibi Amerika Birleşik Devletinin başkanlığını yapmış, çok uzun süre devletin iç sorunlarının yanında şahsi sorunlarını ile de başa çıkmaya çalışmıştır. ABD içerisin de ki ırkçılık başta olmak üzere sınıfsal ayrılık, iç savaşı sorunları, kadın erkek sorunlarına derinlemesine çözüm arayan Lıncoln kimi konularda başarılı olsa da bir çok konuda sınıfta kalmıştır. Yaşamı elverseydi eminiz ki geride kalan konuları da hallederdi...

Lıncoln siyasi hayatında ki aktifliği ve sorunları özel  hayatıyla dengelemeye çalışmıştır. Gelin görün ki özel hayatının da bir o kadar yoğun olması ona nefes aldıracak tek alan olan   kültür sanat etkinliklerine itmiştir. Özellikle tiyatro izlemeyi , sergi gezmeyi çok seven Lıncoln boş zamanlarında bol bol aktivitelerde bulunurmuş. 14 Nisan 1865 yılında ise tiyatro izlemek için gittiği yerde suikaste uğramıştır. Peki nasıl ?

John W. Booth adlı kişi; hem Konfederasyon adına çalışan, aktör , hem de çok tutucu bir kişiliktir. Amerikan hükümetinin değişmesini düşünen Booth sadece Lıncoln için değil dönemin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı için de hain planlar yapmıştır. Amacı ortam karışıklığından yararlanarak feodal devleti yıkmak ve kendi fikirlerine uygun yönetimi başa geçirmektir. Tiyatro oyununun ilk perdesinde (nasıl olduğu hakkında birçok yorum ve tanık olduğundan kesin sonuca varmak zordur.) büyük bir hengame kopmuş ve kanlar içinde ki Lıncoln koltuğunda son nefesini verirken görüntülenmiştir. Bu durumun detayları kesinleştirilememiş, konuya ABD hükümetince basın yasağı getirilmişler. Bu olaydan yıllar sonra dahi kesin olarak ne olduğunu, nasıl öldüğünü bilmemekteyiz. Bu konuda çekilen filmler, dizilerden yorum yapmaya çalışsak da belgelerin incelenmesi konusunda hala belli yasaklar vardır.Yukarıda söylediğimin devlet adamlarından gelin görün ki bu suikastte hayatını kaybeden tek kişi Lıncoln'dür. Diğer yöneticilere suikast düzenlenememiştir. Acaba neden ?

Konuyu noktalarken en azından Booth'un infaz edildiğini belki de bu yüzden tek suikast ile kaldığı yorumunu bizler sizelere sunalım efendim... Sizin yorumlarınızı bekliyoruz... Sıra da ki suikastimiz  Mahmut Şevket Paşa olacak... Kırmızı Defter de kalın.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL