ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

MİCHELANGELO'NUN DAVUT'U



Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Sizleri “Kırmızı Defterin” bu sayfasında sizler ile dünya tarihini en önemli eserlerinden biri olan Davut heykeline yakından bir göz atacağız. Dilerseniz başlayalım...

1504 yılında Michelangelo  tarafından Davut heykeli; bir peygamber ve İsrail kralı olan Davut'u simgelemektedir. Davut Kudüs'te doğmuş, önce peygamber sonra da kral olmak için zorlu yollardan geçmiştir. İsrailoğllarına kral olan Davut, ibadeti bütün, oldukça savaşçı ve güzel sesli bir kimseymiş. Savaşmadığı zamanlarda halkı ile demircilik ve çobanlık yaparmış. Dini boyutunu bir kenara bırakırsak hikayelere ve rivayetlere göre Davut çok heybetli ve güçlü biriymiş. Yaşadığı coğrafya ve çevresinde ki insanlara yardımda bulunurmuş. 

Şaul adlı bir lider ( Şaul ile alakalı daha detaylı bilgi isterseniz Instagram, Twitter ve Yorumlar kısmından bize ulaşabilir, bir sonra ki yazıyı siz belirleyebilirsiniz... ) Filistin haklına karşı büyük bir savaş açmıştır. Filistin haklının bu zor durumunu gören Davut tek başına Calud aldı deve karşı gelmiş, ( rivayetler de devin siz deyin 3 metre biz diyelim 4 metre olduğunun da altını çizelim ...)  savaş alanından sapanı ile attığı taşla devi yere sermiş daha sonra da kafasını kesmiştir.  Tabi ki hikayenin bir devamı var ama bizler için bu kadar yeterli  çünkü ünlü ressam Michelangelo   için de yeterli görülmüş ki resminde sol elinde sapanı sağ elinde bir taş tutarken Davut'u resmetmiş. Calud adlı devin kafasını kesmeden önce ki halini resmetmiş ve bizlere gerek tonlamaları gerek o kaotik havayı vermek konusunda da üstünlüğünü göstermiştir. 

Michelangelo  bu heykeli yapmaya başladığında oldukça gençtir. 4,34 x 5,14 ölçülerine sahip heykelimizi tamamladığında ise maalesef bu gençlikten eser kalmamıştır. Heykel ilk olarak Floransa da ki bir kilise için yapılmış yapılmış fakat güzelliğine o kadar hayran kalınmış ki Palazzo della Signoria civarında bir meydana taşınmıştır. Günümüzde ise bu caddede bir kopyası vardır. Michelangelo  gibi bir çok sanatçı bu olayın tablosu yapmış, heykellerini tıraşlamıştır. Michelangelo ' nun farklı ise heykelinde ince detaylar yer verirken ünlü devimize yer vermemesidir. Michelangelo  Davut ve devin karşılaşma anından önce ki sahneyi "karar verilme ve o kararlı bakışları" mermerine ince ince işlemiş, anatomi bilgisini de kullanarak bu zaman kadar görmediğimiz bir ustalığı bizlere sunmuştur.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

BALBAL

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI