ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

BİLİMİN PARA KAZANDIRDIĞI İLK KADIN

Herkese merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defter’in bu sayfasında sizleri kadınların çalışarak para kazanmasının neredeyse imkansız olduğu bir dönemde Zekası ve yeteneği sayesinde erkeklere kafa tutan bir kadını anlatacağız. İsterseniz başlayalım.



CAROLİNE HERSCHEL (1750-1848) Almanya kökenli bir gökbilimcidir. Caroline’nin yaşadığı dönemde kadınların bırakın bilim,sanat,felsefe ile uğraşması kamusal alanda görülmesi dahi hoş karşılanmazdı. Fakat Caroline’nin gök yüzüne olan ilgisi klasik Alman normlarını yıktı ve onu dünyanın tanımasına neden oldu. Caroline’in ağabeyi de tıpkı kendisi gibi bir gökbilimcidir lakin “ağabeyinin cinsiyeti” yüzünden Carolin’in başarılarından çok ağabeyinin başarıları göz önüne getirilir.


Caroline küçük yaşlarında döneminin en kötü hastalığı olarak bilinen “tifüse” yakalanmış, hastalığı kısa sürede boy, kilo ve göz bölgesinde gözle görülebilir hasarlar bırakmıştır. Carolin’in annesi kız çocuklarının okumayasınız savunan bir kişilikmiş ve kızının böyle bir hastalığa yakalanması onun “evlenebilme” olasılığını da düşürdüğünü fikrini aklında yer etmesine neden olmuştur. Annesi Carolin’i evde hizmetçi olarak yetiştirmeye başlayacaktı ki babası bilim alanında kızını yetiştirmeye karar verdi ve eşinden gizli olarak evde müzik, coğrafya, kimya,yabancı diller vb. bir çok alanda kızına yoğunlaştı

Zaman hızla geçiyor abisi ve Carolin’in ilgi alanları gökyüzüne doğru kaymaya başlıyordu. Carolin 1783 yalında “nebula” keşfini gerçekleştirdi fakat bu keşifini onun hayatını da değiştirdiğini fark edememişti ki devamında Andromeda’nın uydusu olan Messier 110 keşfetti. İlerleyen dönemlerde sayısız nebula, uydu, sekiz büyük takım yıldızı bularak döneminin en başarılı astronomu oldu. 1 Ağustos 1786 yılında ilk kuyruklu takım yıldızını keşfeden Carolin; kuyruklu yıldız keşfeden ilk kadın olarak tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır. Fakat Carolin için hala bir hedefi vardı. “Ekonomik özgürlüğünü kazanmak”. Yazdığı tüm makalelerde muhakkak ki bu konuya değiniyordur. 1796 yılında Kral III. George, “abisinin bilim çalışmalarına yardımcı olduğu” gerekçesiyle Carolin’e aylık maaş ödeyeceğini duyuru. Carolin erkek bilim insanlarına dahi maaş verilmeyen bu dönemde maaş alan bir bilim insanı ve kadını olarak tarihe geçti.



Carolin 77 yaşındayken tamamladığı zamanda “bulutsu kataloğu” üzerine çalışmasını tamamladı ve bu çalışma sayesinde Royal Astronomical Society’nin altın madalyasını aldı ve onur üyesi olmaya hak kazandı. Aynı yıl Astronomi Topluluğu’ndan da altın madalya kazandı. ( Astronomi Topluluğu cinsiyetçi yaklaşımları ile bilinen bir topluluk olasına rağmen bir kadına altın madalya vermiştir.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL