ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

ERKEKLER DE TOPUKLU GİYER

Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Sizleri “Kırmızı Defterin” bu sayfasında özellikle erkek okurlarımın dikkatini çekeceğine inandığım bir konuya mercek tutmaya götüreceğim "erkek topuklu ayakkabılarına".

Sizlere 17 . yy başlarında "güç ve prestij" desem akıllarınıza hemen erkekler gelir değil mi? Günümüzde her ne kadar kadınlar için üretilse de topuklu ayakkabılar 17.yy başlarında (olduğu tahmin ediliyor) özellikle Batılı devletlerin "güç ve prestij" için kullandıkları birer semboldü. Bu sembolize durum aslında bir ihtiyaçtan doğmuştur. İlk topuklu ayakkabılara duyulan ihtiyaç askerlerin ve devlet kademesinde görev yapan erkeklerin at binerken "pabuçlarının" çok fazla çamur olmasında ve bu çamuru saraya getirmelerinden doğmuştur. -Hatta günümüzün popüler topuklu çizmelerinden olan "kovboy çizmeleri" de ismini buradan almaktadır.-İşlevsel formunun (çamurdan korumak)çok işe yaraması sonucunda Avrupalı kralların da "boylarını uzun göstermek için" güçlü durmak için topuklu giydikleri görülmektedir. Zamanla devlet kademelerinde çok sık kullanılan topuklu ayakkabılar sınıfsal ayrımın da bir göstergesi olmuştur. Peki 17. yüzyıla kadar hiç mi topuklu ayakkabı kullanılmamış ? derseniz de cevabı çok açıktır... Topuklu ayakkabılar tarihin her alanında kendini gösterdiği gibi bu alanında da karşımıza çıkan "Mısır Medeniyetinde" doğduğu kanıtlanmıştır. Köle ve yoksul insanlar "çıplak ayaklar" ile hayatını sürdürürken bir üst tabakada ki insanlar yüksekte duran topuklu ayakkabılar giydiği görülmektedir. Daha sonra aristokrat sınıfının benimsemesi ile sınıfsal farklılığın sembolleri arasında yerini sağlamlaştırmıştır. İlerleyen yüzyıllarda Avrupalı devlet yöneticilerinin arasında popüler olan topuklu ayakkabılar zaman içerisinde kendilerini kadınların vazgeçilmez parçası halinde buldular. Bu köklü değişimin en büyük nedeni Sanayi Devrimi ile erkek "modasının" da değişmesi, at biniciliğinin yerini farklı taşıt türlerinin alması, ortaya çıkan sayısız kazalar erkeklerin kullandıkları silah ve erkeklere sanayilerde çalışabilecek iş alanlarının açılması olarak yorumlanmaktadır.


MISIR DÖNEMİ DUVAR RESİMLERİNDE TASVİR EDİLEN TOPUKLU AYAKKABI


DÖNEMLER ARASI GEÇİŞİ SEMBOLİZE EDEN TOPUKLU AYAKKABILAR

Kral Louis, tarzını markalaştırmak ister, kırmızı topuklu ayakkabı giyen tek kişi olmak için kırmızı topuklu ayakkabı giyilmesini yasaklar.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL