ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

MALULA KENTİ

Herkese merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defter’in bu sayfasında sizleri Malula kentine kısa bir tura çıkartacağız. İsterseniz başlayalım.

        Hz. İsa’nın dünyaya gelişinden dünya üzerinden ulvi yaratıcının yanına gidinceye kadar Aramca adı verilen bir dilde konuştuğu yakın dönem tarihçileri ve dil bilimcileri tarafından kabul edilmiştir. Aramca dili daha sonra ki dönemlerde Malula kentinde kullanıldığı öğrenilmiş ve bu sayede popülaritesi artan Malula şehri zaman içinde de bir çok turiste ev sahipliği yapmıştır.


Bu dile adını veren Aramiler; tıpkı günümüz Arap ve Yahudi toplulukları gibi Sami dil ailesine mensuplardır. Aramiler tarih sahnesinde belirsizlerinin nedeni ilk zamanlarda göçebe hayat tarzına sahip oluşlarıdır. Daha sonra ki dönemlerde yerleşik hayata geçmişler ve baştan Şam olmak üzere bir çok önemli kentin kurulmasında rol oynamışlardır. Arami dili ve kültürü ilk başlarda kuzey Irak, Ürdün, Lübnan gibi bölgelere yayılan bir kültürken zamanla etkisini yitirmiştir. Ülkemiz de de eski adı Amid olan Diyarbakır dahi mö. İki bin yılının sonuna kadar bu toplumların idaresi altındaydı. Büyük bir alana yayılmış olan Aramiler “aşiret” halinde yaşamları yayılma hızlarını ve egemenlik kaygılarını açıklamaktadır.

Aramiler ve Aramca halkı manastırları ile de ünlenmişlerdir. Özellikle de Malula kentinde oluşturdukları sayısız manastırlar ile günümüze ışık tutmaktadırlar. Kış mevsiminin çok kurak geçtiği Malula şehrinde eski insanlar şehrin en üst köşelerine yerleşim yeri kurmuşlar aşağı doğru ise tapınak ve mabed inşaa etmişlerdir. Bu durum normal kent dizaynlarına göre terstir fakat “önce din,dil” diye düşünen Malula haklına göre olması gerekendir. Bu kentin içinde bir çok Süryani de bulunmaktadır. Süryanilerin el işi işlemeciliği ve şaraba olan düşkünlüğü de gelen turistlerin ilgisini çekmektedir. Bir rivayete göre de Malula şehri kurulurken Süryani kişilerin ısrarları sonucunda en soğuk yere evler inşa edilmiş ki şarapları bozulmasın taze kalsın…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL