ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

İKİ KEZ DOĞAN TANRI

Herkese merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defter’in bu sayfasında sizleri mitolojide dahi olsa şaşkınlık uyandıracak bir hikaye anlatacağız dilerseniz başlayalım

Özellikle Dionysos hakkında araştırma yaparken “iki kez doğduğuna “ dair bir çok rivayete denk geldik. Tüm rivayetlerde de Zeus’un babası olduğuna Hera’nın (Zeus’un eşidir. Kıskançlığı ile nam salmıştır.) kıskançlığı sonucunda iki kere dünyaya geldiği rivayet edilmektedir.


I.RİVAYET
Rivayet odur ya Zeus bir gün ölümlü kılığına girerek Semele’yi baştan çıkarmaya çalışır. Çalışmaları sonuç verir fakat tanrıların lideri olduğunu söylemez. Hera bu durumu öğrenir ve hemen yaşlı kadın kılığına girerek hamile Semele’nin yanına gider. Onun güvenini kazanır ve içine sevgilisinin kimliği ile alakalı kuşkuyu doldurur. Zeus Semele’nin yanına geldiğinde ( hala aşkından gözü kördür) Semele Zeus dan bir dilek hakkı ister. Zeus tereddüt etmeden kabul eder ki bu aşklarının sonu olacağından habersizdir. Semele Zeus’un gerçek kimliğini öğrenmek ister. Tanrıların en kudretlisi Zeus sevgilisine bu dilekten vazgeçmesi için yalvarsa da nafiledir. Bir kere söz veren Zeus üzülerek sevgilisine kendini gösterir. Tüm görkemiyle sevgilisinin karşısında duran Zeus Semele’nin alevler içinde yandığını da görmüştür ama elinden bir şey gelmemiştir. Semele’nin hamile olduğunu bilen Zeus hemen Hermes’den yardım ister. Hermes’de çocuğu kurtarmak için Zeus’un uyluğunu yararak içine yerleştirir ve yarayı kapatır. Üç ay sonra ise Dionysos dünyaya gelir.

II.RİVAYET

İlk rivayetle benzeşen yerleri olsa da farklılıkları da vardır. Dionysos burada da Zeus’un oğludur ama annesi Persephone’dur. Zeus bir yılan kılığına girer ve Persepkhone ile çiftleşir. Bu çiftleşmeden Zagreus adında oğlan dünyaya gelir. Fakat bu oğlanın boynuzları vardır ve dünyaya gelirken yılanların tacını taşımaktadır. Hera bu yasak çocuktan nefret eder ve onu yok etmeye çalışır. Çocuğu çalarak titanlara (titanları burada anlatmayacağız sevgili okurlarımız. Ayrı bir yazımız olacak…) teslim eder ve öldürmelerini emreder. Bir söylenceye göre çocuk farklı hayvanların kılığına girerek kaçmaya çalışmıştır. Neticesinde titanlar çocuğu yakalar ve kalbi dışında tüm vücudunu parçalar ve yerler. Athena bu duruma el koyar ve titanlardan kalbi çalarak Zeus’a verir. Zeus da bu küçük çocuğun kalbini Semele’ye verir ve yemesini emreder. Korkan kadın kalbi yer ve kalbin sahibi olan çocuğa hamile kalır. Çocuk ikinci kez doğduğundan dolayı da ona Dionysos adı verilir.

Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere….



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

BALBAL

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI