ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

MOSKOVA'NIN SİMGESİ AZİZ VASİL KATEDRALİ

Herkese merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defter’in bu sayfasında sizleri çok değişik bir o kadar da güzel bir yere Moskova'nın derinliklerine götüreceğiz. Dilerseniz başlayalım.


Dünyaca ünlü Kızıl Meydan’da yer alan katedralin inşasına 1555 yılında Korkunç İvan’ın emriyle başlanır ve yapı 1561 yılında tamamlanır. Dönemin teknolojisi ve şartları düşünüldüğünde bu kadar ihtişamlı bir yapının 6 senede tamamlanması olağanüstüdür.Rus Devleti’nin Kazan ve Astrahan hanlıklarına karşı kazandığı savaşların simgesi olarak yaptırılan Aziz Vasil Katedrali’nin 8 kubbesi her bir zaferi temsil eder. Kubbeler yapıldığı zaman altın olsa da ne yazık ki bu form günümüze kadar ulaşamaz ve her bir kubbe farklı renk ve kabartmayla tekrar süslenir. En uzun kubbesi 65 metre yüksekliğinde olan bu yapı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Birçok döneme şahitlik eden Aziz Vasil Katedrali, her zaman şehrin en önemli yapıları arasında yer almıştır. Sovyetler Birliği dağılana kadar Ortodoks kilisesi olarak hizmet verse de SSCB’nin çöküşünden sonra müzeye çevrilmiştir. Rusya’ya gittiğinizde muhakkak görmek isteyeceğiniz yapılar arasında olan müzede 16. ve 17. yüzyıla ait 400’ü aşkın eser bulunmakta.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL