ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

ACIMASIZ KADINLARIN İNANILMAZ HAYATLARI “AMAZON KADINLARI”

Herkese merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defter’in bu sayfasında sizleri erkek egemen toplumlara baş kaldıran, bu başkaldırı ile de dünyaya nam salan amazon kadınlarının hikayelerini anlatacağız. Dilerseniz başlayalım



Eski mitolojini rivayetlerinden birine  göre savaş tanrısı Ares bir amazon kraliçesi ile çiftleşir. Burada bir dipnot girmemiz gerekir ki amazon toplumu eski dünyada her zaman vardı. Fakat “amazon kadını” tabiri birazdan anlatacağımız efsane ile popülaritesini ve önemini kazanmıştır. Neyse efendim Ares’in bu çiftleşmesi sonucunda ilk amazon kadınlarının atası dünyaya gelmiş.

Amazon topraklarında tabii ki erkekler ve erkek çocukları da vardır ama bir kız çocuğu kadar önem taşımamaktaydı. Kız çocukları çok değerli ve kutsal görünürdü. Doğumlarında akılları baki olana kadar ki süreçte “savaşçı bir kadın “olmak hakkında bilgiler inceden inceye işlenirdi. Hatta bir söylenceye göre “ergenlik çağına giren kızların sağ memelerini kesilirdi. Bunun nedeni daha rahat ok ve silah kullanmalarıydı. (o zamanlarda silah mı vardı demeyin sayın okuyucularımız ok, mızrak, kılıç, balta vb. vardı😊) Kesilmesine razı olmayan kızlar ise memelerine kısrak sütü sürer ya da bu şekilde beslenirlermiş” Amazon kelimesine de etimolojik olarak bakarsak “memesiz” anlamına gelen a-mazos dan türetilmiştir.

Amazon kadınları sayısız savaş yapmış, bir çoğunu da başarı ile sonuçlandırmışlardır. Özellikle Yunan mitolojisi ile ilgilenenlerin bileceği gibi “amazon kadınları” bir çok sanat eserine de konu olmuştur.

Sizler amazon kadınları ile ilgi mitler biliyor musunuz? Biliyorsanız bizlere aşağıda ki iletişim kısmından yazabilir, biz de sosyal medya hesaplarımızdan paylaşa biliriz. Bir sonra ki yazı da görüşmek üzere…

Not: “söylence” kelimesi evrenin, tanrıların, insanın ortaya çıkışından, bir tarih olayına, bir kişiye değin türlü olay ve gerçeklikleri konu alan, onlara gerçeküstü bir nitelik vererek anlatan, başlıca özelliği inanış konusu olan kısa öykü.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL