ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

 NEDEN İNSANLAR YÜRÜMEYİ BIRAKTI?

Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Sizleri “Kırmızı Defterin” bu sayfasında insanların bir anda neden yürümeyi bıraktıklarını ne oldu da "taşıt" kavramını bu kadar sahiplendiklerini, aslında tüm sorularımızın tek bir cevapta nasıl toplandığını anlatacağım. Haydi başlayalım..

 Evet sevgili okuyucularımız, sol tarafta gördüğünüz "yuvarlak" cisim tüm insanlık tarihi değiştirmekle kalmıyor, insanları dünyaya geldiğinden bu zamana kullandıkları en büyük işlevlerinden biri olan "yürüme" kavramını da ortadan kaldırıyor. Az önce "yuvarlak" olarak betimlediğimiz ama yaygın kullanım adı ile "tekerlek" keşfedildiği ilk zamanlarda maalesef yuvarlak değil bilhassa "kare" idi. Fakat kare bir tekerleğin kullanımı oldukça zor olduğu için insanoğlu kare tekerleklerimizi yontarak günümüzde ki formuna getirmişlerdir. Hadi biraz daha derinlerine inelim şu tekerleğin :

Günümüzde hayatımızı kolaylaştıran, uzun mesafeleri kısa yapan birçok aracın olmazsa olmazıdır tekerlek. Bilinen en eski zamanlardan beri gerek yük taşımak, gerekse insan taşımak için kullanılmıştır. Tekerleğin ilk izlerine MÖ. ki zamanlarda Mezopotamya topraklarından rastlanmıştır.. Speiser ve Gawrada adlı iki arkeolog arkadaşın yaptıkları kazılarda, MÖ 3500 yıllarına ait bir Sümer piktogramında (bir kavramın, eşyanın, objeyi ya da şekli resmetmek yoluyla temsil eden sembollerdir.) ki tekerlek figürleri bizlere tahmini olarak kullanım yıllarını ve amaçlarını göstermektedir.

Bulunan duvar resimlerinde tekerlekleri yük taşımak, krallarını taşımak ya da inşaat için malzemeleri taşımak için kullandıklarını zaman içerisinde de savaşlarda sıkça kullanılan bir araç olduğunu görmekteyiz. Eski zamanlarda tekerleği kullanmak oldukça güçlü, zengin hatta üst tabakadan olduğunun bir göstergesi haline gelmiş, alt tabakada ki insanlar daha çok yürümek zorunda kalmıştır. Bunca yıldır yürümek doğal ve ayrımsız bir halde iken tekerleğin bulunması ile sınıfsal bir fark yaratması oldukça farklı değil mi?



Tekerlek (yukarıda k görsel de de yazıldığı gibi) zaman içerisinde inanılmaz bir gelişim göstermiştir. İlk başlarda üç parça halinde kullanılmasının yanı sıra; eklemeli parçalardan oluşmuştur. Daha sonra ise özellikle Mısır topraklarında "altı parmaklı" olarak adlandırılan daha düzgün ve sağlam formunu almış (içerisinde demir çubuklardan oluşan ilkel bir mekanizma koyulduğu düşünülüyor) , Yunan topraklarında ise bir süre sonra "sekiz parmaklı tekerleği "üreterek bir yarış başlatmışlardır. MS100'lere gelindiğinde ise Romalılar yeni bir sistem eklememiş fakat görsel olarak tekerleklerini süslemeye, boyamaya başlamışlardır. Farklı alanlarda ki başarısı ile bildiğimiz Leonardo da Vinci ise tekerlek dünyasına adım atmış bir tekerlek tasarımı da o yapmıştır. Günümüzde ki formuna en yakın hali ise kimin tarafından tasarlandığı bilinmemekle berber otomobillerde ki yerlerini almışlardır. Tekerleklerin anlatması kısa ama zamanı uzun tarihi bu şekildedir. Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL