ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

 KURTARICI İSA

Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Sizleri “Kırmızı Defterin” bu sayfasında uzak diyarlara hatta bir dağın üzerine misafirliğe götüreceğim. Hazırsanız başlayalım;

  

Bilindiği üzere Hristiyanlık dini için Hz. İsa çok önemlidir. Bir çok Hristiyan ailenin evinde, kiliselerinde hatta okullarında irili ufaklı İsa heykelleri bulunur. Fakat ben size bu gün en büyük İsa heykelinden, ayrıca en popüler olanından bahsedeceğim. Rio de Jananeiro dağların yamaçları boyunca kurulan bir çok renge sahip bir Güney Amerika kentidir. Rio de Jananeiro'da bulunan Corcovado Dağı ise sıradan bir dağ iken 1931 yılında üzerine 635 tonluk 30 m yüksekliğinde (kabaca hesaplanmış halidir. Yoksa sadece baş kısmı 3.75m yüksekliğinde ve 30 ton ağırlığında, kollarının arasında ki mesafe 28 metredir.) ki "Kurtarıcı İsa" heykelinin gelmesiyle ünlenmiştir.

Yapımına 1922 yılında başlanan devasa heykel; Brezilya'nın kurtuluşunun tam 100. yılına denk getirilmiştir. Hem turistik hem de tarihi olarak önemli ve keyifli bir heykeldir. İçerisinde bulunan asansör sayesinde en tepeye kadar çıkmak mümkündür. Ayrıca Kurtarıcı İsa heykelimiz "Dünyanın Yedi Harikası" içerisinde yerini almıştır. Peki kim bu kadar devasa bir İsa heykeli yapar ki? sorusunun aklınızda döndüğünü düşünerek hemen cevap vermek isterim... Efendim Kurtarıcı İsa projesinin tasarımını yapan kişi Heitor da Silva Costa'dır. Projeyi hayata geçiren kişi de Fransız heykeltıraş Paul Landowski'dir. Landowski tam beş yılını bu heykele vermiştir.


Peki bir soru da benden siz değerli okuyucularıma gelsin; neden Brezilya?

 Cevabı oldukça açıktır. Brezilya özellikle 16. yy da Roma Katolikliğine mensuptu hatta dünyanın en fazla Roma Katolikliğine sahiplik yapan şehri de Brezilya idi. Kurtarıcı İsa Heykeli sadece turist çekmek amacı ile değil Hristiyanları da bir arada toplamak için yapıldığı düşünülmektedir. Nitekim Hristiyan bir çok kişi Paskalya ve Noel arifelerinde burada buluşuyorlar.

Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere kendinize iyi bakın...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL