ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

 TARİHİ KIYAFETLER

Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. ”Kırmızı Defterin” bu sayfasında sizleri geleneklerine bağlılıkları ile bilinen Japon topraklarına götüreceğim, biraz terzi biraz dükkan gezdireceğim. Çayınız, kahveniz ve moda ufkunuz hazırsa haydi gidelim:

Japonya bilindiği üzere tarihlerine, geleneklerine, toplumuna çok bağlı bir millettir. Geçmişten günümüze kadar eskimeden, popülerliğini de kaybetmeden bir çok yapı taşını tarih tünelinden geçirerek günümüzde kullanmışlardır. Bunların en başında kıyafetleri gelmektedir. Özellikle kadınları günümüzde dahi "milli kıyafetlerini" oldukça sık kullanmaktadırlar. Sadece kendileri kullanmakta kalmıyor globalleşen dünya pazarına da sunarak tüm dünyanın giymesini sağlıyorlardır. Törenlerde, festivallerde, kültürel etkinliklerde, dizi ve filmlerinde görmeye alışık olduğumuz Japon tarihi kıyafetlerini; kırsal alanlarda daha fazla tercih edildiğini bilmekteyiz. Geleneksel Japon kıyafetleri savaşlar, hava şartları, mekanlar gibi farklılaşan durumlara göre değişmektedir. Sizler için seçtiğim bir kaç Japon geleneksel kıyafetlerine ve anlamlarına bakalım:

Yukarıda gördüğünüz geleneksel bir Japon kadın kıyafetidir. Kimono üzerine giyilebilen, bel çevresi inceltilerek bağlanan, yere kadar uzanan bir üst giyimdir. içerisine kat kat giysiler giyilir, hepsi belli bir ritüel çerçevesinde gerçekleştirilirmiş, kimono giymek sanıldığı kadar kolay olmamakla beraber eski zamanlarda fiyatı oldukça pahalı, şu an ise uygun olduğu görülmektedir. 




Kimononun üzerine giyilen pileli, bel çevresine oturtulan, uzunluğu kimonodan bir tık daha fazla olan Hakama ise hem etek hem de pantolon olarak kullanılmaktadır. Geçmişte sadece erkeklerin giymesine izin verilen hakamalar işçiler, çiftçiler, akademisyenler, sanatçılar, samuraylar, aristokratlar tarafından da günlük hayatlarında tercih edilirmiş.



Kimononun üzerine bağlanan genellikle kanat şeklini andıran uzun ( çok uzun) kemer şeklinde ki , Obiler ise çok farklı şekil ve deseni bünyesinde barındırabilmiştir. Kadınlar ve erkeklerin birbirinden farklı bağlama çeşitleri vardır.

 Japon kadınları veya erkeleri fark etmeksizin giydikleri ayakkabı veyahut çorapları da oldukça farklıdır. Bazı durumlarda kalın tahtadan terliklere benzeyen ayakkabıları bazen de günümüz terliklerine andıran çorapları mevcuttur. Japon geleneksel kıyafetlerinin temelinde cinsiyet ayrımı görmek mümkün değildir. Kadınlar ve erkekler zaman içerisinde (kimononun çeşitlenmesi vb. durumlar da) kendilerini farklılaştırmış, temelde aynı kıyafetleri farklı ritüeller ile giymişlerdir. Ama kadınların saçları ve makyajlarına verdikleri o muazzam emekten söz etmeden yazımızı sonlandıramayız. Mermer gibi beyaz ve donuk bir surat Japon kadınları için hem kutsal hem de güzeldir. Çok fazla kabartılmış saçları, uzun saç tokaları, ince ince işlenen taçlarının hepsi Japon tarihi kıyafetlerinin vaz geçilmezi olmuştur. Sizler için bulduğum bazı fotoğrafları aşağıya bırakıyorum sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere...



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

BALBAL

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI