ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

KADINLAR

 TARİHİN KADINLARI

 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. "Kırmızı Defterin" bu sayfasında sizleri çok uzaklara eski çağlara götürmeyeceğim, yakın zaman olarak sayılabilecek dönemlere götüreceğim. Çünkü konumuz çok önemli KADIN;
Dünya tarihinin başladığı zamanlardan günümüze kadar dünyanın erkek önderliğinde yürütüldüğü, önemli ve ilk olanın, başarı sahibi kişilerin erkeler olduğu bizlere dayatıldı. Coğrafya fark etmeksizin liderlerin, efsanelerin, yöneticilerin, öncü kişilerinin her zaman erkeklerden oluştuğunu bir çok kaynakta görmekteyiz. Peki ya gerçekten de öyle mi? İşte sizlere bir kaç satır sonra yakın tarihe yön veren altı mükemmel kadın ve başarından kısaca bahsedeceği. Keyifli okumalar...

Tarih üzerindeki en efsane isimlerden biri olan Kleopatra, “Bana karşı zafer kazandırtmayacağım” sözüyle kadın gücünün canlı örneklerinden biri olmuştur. Kaynaklara göre şu an ki Yunanistan topraklarında doğmuştur. Antik Mısır'ın son Helenistik kraliçesidir. Güzelliği kadar siyasi olaylara hakimiyeti ile de bilinir.
 Kleopatra, 18 yaşında babasını kaybettikten sonra Mısır Kraliçesi olarak yönetime geçiyor. Dokuz dil bilen Kraliçe Kleopatra, Roma İmparatoru Sezar ile birlik olup tüm dünyaya hakim olmayı hayal ediyordu. Ancak İmparator Sezar ölünce bu hedefine ulaşamadı ve 39 yaşında zehir içerek yaşamına son verdi.


Kadınlara oy hakkı verilmesi için hayatı boyunca mücadele eden Susan B. Anthony, Amerika Kadınına Oy Hakkı Ulusal Derneği’nin kurulmasına öncülük etmiştir. Çalışmalarıyla kadınlara oy hakkı tanınmasını sağlayan maddenin anayasaya eklenmesini sağlamıştır. 1854’ten sonra da kendini köleliği ortadan kaldırmaya adamıştır.







Bilim adına yapmış olduğu birçok önemli başarı sayesinde dünya genelinde tanınan, Polonya asıllı kimyager ve fizikçi Marie Curie, Nobel Ödülü alan ilk "kadın bilim insanı" olarak da tarihe adını yazdırmıştır.

 Uranyum üzerine çalışmalarıyla çığır açan Curie, aynı zamanda radyoaktif bilim kurucusu olarak da kabul edilmiştir. Çalışmalarıyla hafızalardan asla silinmeyecek olan Curie’nin “İnsanlar konusunda daha az, fikirler konusunda daha çok meraklı olun.” sözü de düşünce yapısını oldukça net bir şekilde açıklıyor.



Nobel ödüllü Dorothy Hodgkin; kolesterol, penisilin, B12 vitamini ve insülin moleküler yapılarının kaşifidir. Tam 35 yıl süren çalışmalarının ardından, insülin yapısını çözmeyi başarmıştır. Başarılı çalışmalarından dolayı 60 yılda bir kraliyet tarafından Başarı Ödülü’ne atanan ikinci kadın oldu.








Türkiye’nin ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen, aynı zamanda Atatürk’ün manevi kızıdır. Türk kadının her alanda başarılı olabileceğine inandığı için kendini bu alanda geliştiren askeri pilot Gökçen, havacılık alanındaki başarılarından dolayı “9 numaralı Murassa (iftihar) Madalyası” ile ödüllendirilmiştir.1991 yılında ise Uluslararası Havacılık Federasyonu Altın Madalyası’nı almaya hak kazandı. Bu sayede Gökçen, ABD’de düzenlenen Kartallar Toplantısı’nda dünya havacılık tarihine adını yazdıran 20 havacı arasından bu ödülü alan ilk kadın olma unvanına da sahip olmuştur.





Hindistan’ın ilk kadın başbakanı olarak bizleri karşılayan Indira Gandhi, göreve geldiği zamanlarda ülkesinin zor zamanlarla mücadele etmesini sağlayarak dağılmasının önüne geçiyor. Ayrıca uzun bir süre başbakanlık görevini sürdüren Gandhi, ikinci başbakan unvanına da sahip oluyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL