ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

Resim
 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları. Kırmızı Defterin bu sayfasında "Ölümden sonra ki hizmetkarları" tabi ki Mısır uygarlığına göre  inceleyeceğiz. Dilerseniz başlayalım... Ey Ushabti, eğer çağrılırsan veya ölüler diyarında yapılması gereken herhangi bir işi yapmak için görevlendirilirsen ‘İşte buradayım’ diyeceksin. Antik Mısır hükümdarlarının ölümlerinden sonra hizmetkarlarının kurban edilerek onlarla birlikte gömülmesi, yaygın ama gerçeği tam olarak yansıtmayan bir bilgidir. Bu eksik ve hatalı bilginin popülerliğini Hollywood etkisi olarak açıklayabiliriz sanırım. Mısır bilimciler, Birinci Sülale döneminde hizmetkarların gömülmesi gibi bir uygulamaya dair spekülasyonlar bulunduğu ancak o zaman dahi bunun istisnai bir işlem olduğu konusunda hemfikirler. Ancak Mısır inanışlarında zengin ve önemli insanlara öte dünyada hizmet edilebilmesi için daha ilgi çekici başka bir yol var; hizmetkar heykelcik Ushabti. Eğer dünyanın çeşitli müzelerini gezme fırsatınız

ŞİNZO ABE SUİKASTİ

 Hepinize merhabalar sevgili Kırmızı Defter okuyucuları; Kırmızı Defterin bu sayfasında sizler ile suikast sonucu hayatını kaybeden devlet erkanı serimizin üçüncü yazısı olan Şinzo Abe suikastini inceleyeceğiz dilerseniz başlayalım.

Güncel tarihin bir parçası olan Şinzo Abe geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetmiş, teknolojinin de ilerlemesiyle varsayım ya da teorilerden çok video görüntülüleri ile suikaste kurban gittiğinin tüm dünya görmüştü. Peki neden ?

Şinzo Abe Japonya tarihi boyunca en uzun süre başbakanlık yapan kişidir. Kurduğu hükümet başta Türkiye olmak üzere bir çok devletle iyi geçinmiş, çok radikal olmayan tutumu, halkına dokunuşu ve sıcakkanlılığı ile kısa sürede yerini sağlamlaştırmıştır. II. Dünya Savaşı sonrasında doğması fikirlerine ve kişiliğine oldukça katkısı bulunduğunu bir röportajında söyleyen Abe Japon tarihi boyunca da en genç iktidara gelen başbakan ünvanına da sahiptir. Toplumuna bu kadar ilkleri yaşatan bir başbakan neden ve kim tarafından suikaste uğrar ki ?

Şinzo Abe  seçim kampanyası için gittiği Japonyanın bir kentinde eski Japonya Öz Savunma kuvvetleri Tetsuya Yamagai adlı kişinin el yapımı özel Japon silahı ile iki el ateşlemesi sonucunda hastaneye kaldırıldı. Polisin hızlı davranması ile Yamagai kısa sürede yakalansa da Abe hastanede kurtulamadı ve hayata gözlerini yumdu. Yamagai'nin evine yapılan baskında el yapımı bombalar ve farklı patlayıcılar da bulundu. 

Abe'nin ölümü başta kendi ailesi ve partisi olmak üzere bir çok kişiyi yasa boğdu. Dünyanın her yerinden taziye mektupları ve cenazeye katılım sağlandı... Kırmızı Defter de “devlet erkanı suikastleri” yazı serimizin sonuna geldik. Sizler başka hangi serileri görmek istersiniz ? 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEKERLEME

ANTİK MISIRIN ÖLÜM SONRASI HİZMETKARLARI

BALBAL